Birçok hasta tarafından, gerek internet üzerinden gerekse muayene esnasında bazı ortak sorular sorulur. Bu sorulara verdiğim yanıtları bu şekilde özetleyebilirim:
Göbekte Su kesesi nedir?
Göbekte su kesesi üç kısımdan oluşur: ağız, boyun ve gövde. Ağız ve boyun kısımları dar olan keselerde boğulma riski daha yüksektir. Halk arasında bu keseye bazen göbek düşmesi veya göbek kayması kesesi denir. Cerrahi müdahale esnasında büyük keseler çıkartılır, küçük keseler ise tekrar karın boşluğuna yerleştirilir.
Safra kesesi ameliyatından sonra göbek düşmesi olur mu?
Günümüzde Safra kesesi taşları için artık kapalı safra ameliyatı (Laparoskopik Kolesistektomi) altın standart haline gelmiştir. Bu ameliyatlarda bazı aletlerin girilmesi için (örneğin endokamera, endo-dissektör, vb) karın duvarında birkaç adet delik açılır. Port yardımıyla bu aletlerle ameliyat yapılır. gobekdusmesi.com
Standart olarak 4 delik açılır 2 tanesi 10mm ve 2 tanesi 5mm. Bazen Göbek çukurunda bulunan 10mm’lik deliklerdeki fasya defekti ameliyattan sonra zamanla genişler. Buna halk dilinde Göbek düşmesi veya kayması denir ama gerçek tıbbi adı Port-yeri İnsizyonel herni‘dir çünkü kendiliğinden oluşmaz.
Göbeğe bastırıldığında başka yerlerde atması neden olur?
Özellikle zayıf insanlarda göbek kısmına bastırıldığında şah damar (abddominal aort) atımları hissedilebilir. Bu normal bir durumdur. Göbek düşmesinden kaynaklanan ağrılar bu bölgeye yakın olduğundan dolayı halk arasında yanlışlıkla bu ağrıların atımlarla ilgili olduğu düşüncesi yaygındır.
Göbek Düşmesi İngilizcesi nedir?
Göbekte düşüğünün İngilizcesi yoktur. Yani göbek düşmesinin tıpta belli bir adı yoktur. Çünkü isimlendirilmesi ancak gizli patolojinin ortaya konulması ile mümkündür.
Göbek düşmesi Gebeliğe engel mi?
Bazı gebeliklerde göbek halkası genişler ve gevşeme yapar. gobekdusmesi.com Bu durum gebelik sonrası göbek düşmesi veya kaçmasına yol açabilir. (Yukarıda ayrıntılı bilgi mevcuttur)
Göbek düşmesi kabızlık veya ishal yapar mı?
Bazı durumlarda barsakların bir kısmı sıkışır ve aşırı intestinal peristaltizme neden olur (inkarsere veya stangüle). Bu durumlarda ishal ve/veya kabızlık ve karında şişkinlik görülür.
Göbek düşmesi ameliyatı olmazsam ne olur?
Zamanla ilerler ve komplikasyona neden olur. Göbek kayması ameliyat edilmediği takdirde ileride barsak boğulması ve çürümesine veya tıkanmasına neden olabilir (bkz Göbek Düşmesi Zararları – Yukarıda).
Ameliyatta yama (mesh) koyulur mu?
Küçük çaplı defektlerde fasyasından otogreft şekilde Mayo Onarımı uygulanabilir. Çapı 4-5 cm ve üzerindeki fasya defektlerinde bölgeye yama (mesh) yerleştirilebilir. Daha sonra göbek deliği (umbilikus, umblikus) onarılır (umbilikoplasti, umblikoplasti). Bu ameliyatın ortalama süresi 30 dakikadır.
Yeni doğanlarda göbek düşmesi nasıl tedavi edilir?
Yeni doğan bebeklerde göbek kendiliğinden kapanabilir bu nedenden dolayı doğumdan sonra 3-4 yıl beklemekte yarar vardır.
Göbek düşmesi korsesi nedir?
Genellikle göbek ameliyatından sonra kullanılan korsedir. Karın duvarı kaslarını destekler ve ameliyat bölgesinin zarar görmesini engeller. Kullanım süresi 2-6 aydır. Bazen ameliyat olmayan hastalar tarafından da kullanılır. Bu gibi durumlarda ise kesenin daha fazla dışarıya çıkmaması amaçlanır. gobekdusmesi.com
Özet: Göbek düşmesi aslında hastalıktan ziyade bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığın oluşumunda bir çok patoloji sorumludur. Dolayısıyla her hastanın durumu ayrıca değerlendirilmelidir. Sorumlu patolojik faktörler ise geniş bir varyasyon yelpazesi halindedir. Testlerde ve tetkiklerde normal görülen bu varyasyonlar aslında ciddi anlamda göbek ve dolaylı yoldan sistemik şikayetlere neden olur. Bu şikayetlerin, varyasyonların ve zaman sürecinde gelişen patolojinin tümüne halk dilinde “Göbek Düşmesi” tabiri kullanılır..
Hastalıklar; tıp dilinde yapılan bilimsel tanımlamalardan oldukça farklı olarak halkımız tarafından gayet anlamlı isimlerle ifade edilebiliyor. Halkımızın uzun yıllardan beri kalıcılığını korumuş o kadar güzel adlandırmaları var ki, uzman doktor meslektaşlarımız bile bazen hastalıkların tıbbi isimlerini kullanmak yerine bu isimleri tercih edebiliyor. Halk arasında bu gibi tabirlerin birçok örneği vardır bazılarının tıbbi karşılığı vardır bazıların da yoktur mesela Tavuk karası, Kuş palazı, Arpacık, Boğmaca, İnce hastalık, Gut, Karasu, beyazsu, Baloncuk, Dolama, İt dirseği, peygamber sünneti, Kurdaşen, Damar damar üstüne binmesi, Yel girmesi, Gece yanığı, Sedef, Cüzzam, Yazma, Kulunç, Kireçlenme, Fil Hastalığı, Aktutma, Şirpençe, vb..
Bir yanıt yazın